دانشآموخته موسسه دارالاعلام و کارشناس ارشد مبانی نظری اسلام.
چکیده
اندونزی بهعنوان بزرگترین کشور مسلمان در جهان، با جمعیتی بالغ بر 260 میلیون نفر، سومین کشور بزرگی است که بر پایه دموکراسی عمل کرده و بزرگترین اقتصاد را در میان کشورهای سازمان اسلامی دارا میباشد؛ اما این پیشرفتهای چشمگیر، با رشد جنبشهای اسلامگرای تندرو، که بهعنوان تهدیدی جدی برای توسعه اندونزی بهحساب میآید، همراه گشت.
اسلام، نخست در سراسر اندونزی از سوی بازرگانان منتشر شد و گسترش صلحآمیز آن، موجب ایجاد سازمانهای اسلامی مستقل و همسو گردید که پایهای برای جامعه مدنی قوی ایجاد کرد. این روند تا زمانیکه برخی از مردم اندونزیِ محصل در عربستان و حاجیان این سرزمین، از مراسم حج در سال 1803م، برگشتند، ادامه داشت. دانشآموختگان و حاجیان برگشته از کشور عربستان، تحت تاثیرات افکار وهابیت و حاکمان آن سرزمین، اسلام غالب در سرزمینشان را بهعنوان شرک و حتی ارتداد خواندند و از اینرو، دست به اعمال خشونتآمیز زدند.
البته نباید از نفوذ حاکمان عربستان در کشور اندونزی و همراهی برخی از مسئولین عالیرتبه این دیار در راستای خشونتگرایی مردمان این سرزمین نیز چشمپوشی کرد؛ بهعنوان مثال، اکنون کشور عربستان، بیش از 150 مسجد در کشور اندونزی تاسیس کرده و کتب درسی آنها را نیز تدوین و هزاران کمک هزینه تحصیلی برای فارغالتحصیلان در عربستان سعودی پرداخت کرده است.
مقاله حاضر با بررسی ریشههای خشونتگرایی در کشور اندونزی به راهکارهای اتخاذ شده در برابر این پدیده در ابعاد مختلف اشاره میکند و به تحلیل و تاثیر عملکرد مسئولین این کشور در کاهش و یا افزایش افراطگرایی اشاره کرده است.